Overstappen op een andere voeding dient altijd geleidelijk te gebeuren
Wanneer u besluit om op een andere type of merk voeding over te stappen is het belangrijk om dit altijd geleidelijk te doen. Nieuwe voedingen worden door de hond altijd enthousiast ontvangen en de hond zal er veel van gaan eten. Door de grote hoeveelheid voeding heeft de hond de dag erna echter minder eetlust en zal daardoor minder gaan eten. Menig eigenaar interpreteert dit verkeerd door te denken dat de hond de nieuwe voeding niet lust. Stap dus altijd geleidelijk over door de nieuwe voeding met de oude voeding te mengen en geef nooit meer dan dat de hond nodig heeft.

Kan ik naast de voeding ook nog voedingsupplementen met extra vitamines en mineralen geven?
Het advies is om naast een commerciële voeding geen aanvullende voedingssupplementen met extra vitamines te geven. Elk commercieel verkrijgbare voeding bevat namelijk op zichzelf al voldoende vitamines en mineralen. Door deze naast de normale voeding te supplementeren bestaat het risico dat de hond te veel van een aantal vitamines of mineralen opneemt en dat is net zo schadelijk voor de gezondheid als een tekort.

Gevaarlijke stoffen en voedingsbestanddelen
Het eten van giftige stoffen is uiteraard niet gezond voor honden. Maar wist u dat ook het eten van druiven, rozijnen, chocolade en ui voor de hond giftig kan zijn? .

Voedingsgerelateerde gedragsproblemen

Mijn hond eet de ontlasting van andere honden
Sommige honden houden er een eigenaardige gewoonte op na om de eigen ontlasting of die van andere honden op te eten. Dit wordt ook wel corprofagie genoemd. Het voornaamste probleem bij corprofagie is dat parasitaire ziektes, zoals wormbesmettingen, tussen honden onderling gemakkelijk worden verspreid. Ook kan het opeten van ontlasting tot een onaangenaame mondgeur leiden.

Shira

Shira

Het is normaal dat teefjes gedurende eerste levensweken van de pups de ontlasting van de pups oplikt om het nest schoon te houden. Wat de reden is waarom andere honden het doen zijn er verschillende theorieën mogelijk. Zo zouden de verre voorouders van de hond op deze manier hun behoefte aan vitamine B en K kunnen voldoen, zouden ondergeschikte honden de ontlasting van dominantere honden eten of zou het uit verveling en eenzaamheid ontstaan. Een onderliggende oorzaak zou ook een ziekte kunnen zijn, waarbij het metabolisme gestoord is en de hond geneigd is om meer te gaan eten en daardoor ook ontlasting gaat eten. In alle andere gevallen gaat het om een gedragsprobleem waarvan de oorzaak ongekend is.

In gevallen waarbij corprofagie door een gedragsprobleem wordt veroorzaakt kan men de volgende maatregelen nemen:
– zorg ervoor dat uw hond aversie tegen het eten van ontlasting ontwikkelt door bijvoorbeeld op aanwezige ontlasting
peper of haarlak aan te brengen
– straf het eten van ontlasting
let hiermee wel op, want de straf zelf kan angst tot gevolg hebben waardoor de hond juist ontlasting blijft eten
– zorg dat uw hond niet bij ontlasting kan komen
bijvoorbeeld door uw hond aan te lijnen en uit de buurt van ontlasting te blijven
muilkorven tijdens het uitlaten kan ook, maar is misschien wel een erg rigoureuze maatregel
– voedingsveranderingen
resultaten zijn heel wisselend, een voeding met meer vezels zou kunnen helpen, maar ook de manier van voeren
heeft een invloed (onbeperkt vs. maaltijden)

Mijn hond eet voorwerpen
Sommige honden hebben de neiging om voorwerpen te eten. Dit wordt ook wel pica genoemd en kan gevaarlijk zijn als de voorwerpen schadelijke stoffen bevatten of aanleiding tot darmperforaties en darmobstructies kan geven. De oorzaak is ook hier weer ongekend en verondersteld wordt dat het eenzelfde basis heeft als bij het eten van ontlasting, namelijk een onderliggende ziekte of gedragsprobleem. Een mineralentekort, zoals een zinkdeficiëntie, zou echter ook een oorzaak kunnen zijn. De behandeling is ook ongeveer hetzelfde: zorg ervoor dat het eten van een bepaald voorwerp minder aantrekkelijk wordt en bestraf verkeerd gedrag. Vaak blijkt het de enige oplossing te zijn om de hond gewoon uit de buurt van het voorwerp te houden.

Waarom eet mijn hond uit de vuilnisbak?
Veel honden hebben een uitgebreide smaak en eten zelfs voedsel dat niet meer zo heel fris is. Dit is geen gedragsprobleem, maar eigenlijk heel normaal hondengedrag. In de natuur lukt het honden ook niet altijd om een prooidier te vangen, waardoor ze ook aangewezen zijn op het eten van kadavers. Onze huishond heeft dit van zijn verre voorouders overgehouden en kunnen dus ondanks het allerlekkerste hondenvoer het toch niet laten om even in de afvalbak te gaan snuffelen. Dit is overigens niet geheel zonder gevaar, want het eten van bedorven voedsel is allerminst gezond en kan aanleiding tot klachten als braken en diarree geven. Afleren kan helaas niet. Toegang tot afvalbakken beperken is dus de enige beste oplossing in deze situaties.

Waarom eet mijn hond gras?
Sommige honden eten af en toe gras. De reden waarom honden dit doen is niet exact gekend. Een theorie zou zijn dat een misselijke hond graag gras zou eten om te kunnen braken. Anderzijds zijn er ook genoeg honden die gras eten zonder vervolgens te braken. Waarschijnlijk eet een hond dus gras vanwege de smaak .Niet dat er sprake is van een of ander voedingstekort. Net zoals wij mensen ooit wel eens zin hebben om chips te eten.

Site door: Marco Bax