Gedrag
Veel hondeneigenaren denken dat hun hond rustiger en veel gemakkelijker wordt in de omgang na een castratie. Dit is echter niet zo zwart/wit als de meeste mensen wel denken! Bepaalde vormen van ongewenst gedrag, waaronder vooral angst gerelateerde  problemen zouden juist vaker voorkomen bij (vroeg) gecastreerde honden vergeleken met intacte honden.
Vooral bij reuen met een angstig en onzeker karakter kan castratie mijns inziens leiden tot regelrechte angstagressie. Ook op latere leeftijd schijnt er verschil te zijn in de achteruitgang van de cognitieve functies (dementieachtige verschijnselen) tussen gecastreerde reuen en intacte reuen.
Schildklier
Een gecastreerde hond wordt sneller te dik, dat weet bijna iedereen. Mogelijk heeft dat iets te maken met de verminderde werking van de schildklier na castratie. In ieder geval is aangetoond, dat castratie de kans op een te traag werkende schildklier duidelijk vergroot!
SONY DSCConclusies
Of het vroeg castreren van honden daadwerkelijk de kans op kruisbandletsels vergroot is mijns inziens niet helemaal duidelijk. Het wel of niet ontstaan van een kruisbandletsel is van zoveel factoren afhankelijk, dat er bij een onderzoek naar het verschil in frequentie van voorkomen van kruisbandletsels bij gecastreerde versus niet gecastreerde honden al snel verkeerde conclusies getrokken kunnen worden als niet al deze factoren worden meegewogen in het oordeel. Het zou dan ook niet juist zijn om op grond van dergelijke onderzoeken het vroeg castreren van honden volledig te veroordelen. Er zijn echter redenen genoeg om, als we gewoon logisch redeneren, aan te nemen dat het op jonge leeftijd castreren van honden nogal wat gevolgen heeft voor de ontwikkeling van een hond. Zowel op het lichamelijke als op het psychische vlak.
En laten we het vraagstuk eens van de andere kant bekijken: is het nou echt zo´n probleem om even te wachten met een eventuele castratie? Er zijn, denk ik, maar weinig mensen die een loopse teef echt niet uit de buurt van een reu kunnen houden gedurende een periode van 3 weken.
De boodschap die ik wil overbrengen is dan ook deze: Zie het castreren van uw hond niet als iets dat ’zo hoort’ of als iets wat u hoe dan ook moet laten doen. Overweeg goed wat de voordelen en nadelen zijn van het castreren van uw hond en als u besluit om uw hond te laten castreren, doe het dan niet te vroeg! Wacht in ieder geval tot de hond uitgegroeid en uit ontwikkeld is, zowel op het lichamelijke als op het psychische vlak. Pas dan is de keus ook weloverwogen en bewust te maken denk ik.

Bron: Drs. Amanda van Grondelle, dierenarts, verbonden aan WHG Westerhuis Kliniek voor Gezelschapsdieren, Dalwagen 29c,6669 CA Dodewaard; T 0488-410040; www.whgdierenartsen.nl

Wat is laparoscopie?

Castratie / sterilisatie van de teef is een behoorlijke ingreep. Vandaag de dag kan het ook met een laparoscopie.

Bij de laparoscopische sterilisatie worden drie kleine gaatjes in de buik van de hond gemaakt, waardoor een kijker (scoop) en twee tangen naar binnen gaan. De buik van de hond wordt opgeblazen met CO², waardoor de eierstokken beter te vinden en te verwijderen zijn. De overgang van de eileiders naar de eierstokken worden dichtgebrand en daarna worden de eierstokken eraf geknipt en uit de buik gehaald. Op elk gaatje komt een kleine hechting. Dit is niet noodzakelijk, maar meer uit cosmetisch oogpunt.

Voordelen van een laparoscopie

* De buik van de hond hoeft niet open, dus minder grote ingreep

* Het herstel van de hond en de wonden zijn veel sneller

* De kans dat de hond aan de wondjes zit is heel klein, een kraag (oftewel lampenkap) of Medical Pet Shirt (rompertje voor honden) zal niet nodig zijn

Nadelen van een laparoscopie

Er is eigenlijk maar één nadeel te noemen en dat is dat als de hond een afwijkende baarmoeder of eierstokken heeft, dus als deze vergroot of verdikt zijn, of ontstoken met vocht erin, dan zal deze toch verwijderd moeten worden, wat inhoudt dat de buik dan alsnog geopend moet worden. Vaak komen er dan extra kosten bij. Hier geldt dat hoe jonger de hond, hoe minder hormonale invloeden zij gekend heeft, dus hoe minder kans op afwijkingen van de baarmoeder en de eierstokken.

bron: www.hondenpage.com

Site door: Marco Bax