Dilution gen

Het Verdunnings-gen (MLPH gen) is verantwoordelijk voor de intensiteit van de vachtkleur door de beïnvloeding van de verdeling van melanine bevattende cellen. Dit gen is ook bekend als het D-Locus en verdund alle kleuren.

Naast de kleur van het haar wordt ook de kleur van de neus verdund en de kleur van de ogen wordt lichter naar amber. De vachtkleur D-Locus Improved test (MLPH) (H847) test de genetische status van het D-Locus. Het D-Locus heeft twee varianten (allelen). Het allel D is dominant en heeft geen effect op de vachtkleur.

Alleen wanneer de hond twee exemplaren heeft van het recessieve allel d wordt de vachtkleur verdund. De verdunning van zwart resulteert in grijs, ook wel blauw of “charcoal” genoemd. De vacht varieert van zilver tot bijna zwart, maar ze hebben allemaal een blauwe neus. Chocolade/bruin/lever verdunt naar lilac/Isabella en hun neuzen variëren van rose, naar lever tot isabella. Rood/geel/crème verdunt naar champagne.

 

D staat voor dilute, verdunnen. Het is een enkelvoudig recessief gen. In volgorde van dominantie: D: non-dilute d: dilute Dilute is een verdunning die alleen effect heeft op de eumelanine in de vacht.

Omdat binnen ons ras rood  ( of sand) en blue-tan zijn toegestaan testen we op Dilution