Droge brokken
Droogvoer bevat weinig water. Het vochtgehalte bevindt zich meestal onder de 14%, maar is meestal slechts tussen de 7 en 10%. Doordat droge brokjes zo weinig vocht bevatten is het lang houdbaar. Daardoor is het mogelijk om de hele dag een bakje brokken te laten staan. Bij honden verdient het echter de voorkeur om een aantal afgepaste maaltijden over de dag te geven. Vooral voor honden met neiging voor overgewicht is dat het geval, aangezien een vol bakje brokken gedurende de hele dag natuurlijk heel verleidelijk voor deze honden kan zijn.

Natvoeding
Door het hoge vochtgehalte is natvoeding bederfelijker dan droogvoeding. Daardoor kan natvoeding niet de hele dag onbeperkt beschikbaar worden gesteld en dient het voedsel dat niet gegeten wordt niet te lang te blijven staan.

Natvoedingen worden door honden vaak als zeer smakelijk ervaren, vooral als het een beetje opgewarmd is. Dit komt doordat van natvoeding meer aroma af komt dan van droogvoeding. De geur van de natvoeding maakt dus dat de eetlust gestimuleerd wordt. Vandaar dat aan honden die niet graag willen eten met wat opgewarmde natvoeding het beste geprobeerd kan worden om de voedselopname te verhogen.
Het wordt soms wel eens aanbevolen om honden met een lichte overgewicht op een dieet met natvoeding te plaatsen om het dier te laten afvallen. Aangezien natvoeding 65 tot 85% vocht bevat en vocht geen energie levert, zal eenzelfde voedingshoeveelheid in vergelijking met droogvoeding veel minder energie leveren en is het dus mogelijk om met blikvoeding een klein beetje overgewicht te behandelen

Rauw of zelf bereid
Het geven van rauwe voedingen of het zelf bereiden van maaltijden heeft de afgelopen jaren meer in populariteit ingewonnen bij hondeneigenaren. Commercieel verkrijgbare rauwe voedingen worden ook wel KVV genoemd (Kant en Klaar Verse Voeding of Kompleet Vers Voer). Anderen zijn weer eerder voorstander van het voeren op basis van BARF (Bones And Raw Food of Biologically Appropriate Raw Food) of NRV (Natuurlijke Rauwe Voeding of Natuurlijk Rauw Voeren). In tegenstelling tot BARF wordt er bij NRV geen groenten, fruit, granen of onnatuurlijke supplementen gebruikt. Ook mag bij NRV de voeding voor een gezonde hond niet gemalen worden, maar moet het uit zo’n groot mogelijke stukken bestaan.

australian terrier, vom Schloss Mordor

australian terrier, vom Schloss Mordor

Het grote voordeel van rauwe voedingen is dat gebitsproblemen er goed voorkomen mee kunnen worden en dat het wat meer met de natuurlijke voedingswijze van de hond overeenkomt. Het grote nadeel is echter dat rauw vlees zeer bederfelijk is en de voeding in de diepvries bewaard dient te worden. Dit laatste kan soms het proportioneren lastig maken. Wat verder belangrijk is om te beseffen is dat de voeding rauw is en dat bij het klaar maken van de maaltijd aan de nodige hygiëne gedacht moet worden. Mensen zijn namelijk heel gevoelig voor infecties met Salmonella. Honden zijn gelukkig minder gevoelig voor Salmonella waardoor gerust rauw vlees gegeven kan worden. Wel is het belangrijk om te weten dat infecties met Salmonella bij honden wel voor kunnen komen, doordat de bacterie door vetten in de voeding de maagpassage kunnen overleven.

Hoe weet ik of een voeding van goede kwaliteit is?
Binnen elke voedingssoort bestaan er veel verschillende verkrijgbare merken die inhoudelijk veel in kwaliteit kunnen verschillen. Maar hoe weet u nou of een voeding wel van goede kwaliteit is?

Zoutgehalte
Zout kan wel eens door producenten als smaakversterker gebruikt worden waardoor de voeding wel tot 7 keer meer zout dan het aanbevolen gehalte kan bevatten. Te veel zout is bij huisdieren, net zoals bij de mens, niet gezond. Daarom bevat een voeding liefst niet te veel zout. Daarnaast kan ook gelet worden op de aanwezigheid van eventuele kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen.

Verteerbaarheid
Een voeding met een goede kwaliteit heeft een hoge verteerbaarheid. De hoeveelheid geproduceerde ontlasting is zodoende een goede indicatie van de voedingskwaliteit. Algemeen kan gesteld worden dat de kwaliteit van de voeding beter is wanneer de hond minder en stevigere ontlasting produceert.

Voedingen per ras
Sommige merken diervoedingen hebben voedingen voor afzonderlijke rassen in hun assortiment. Tot op heden is er echter geen bewijs dat de voedingsbehoeften tussen verschillende rassen verschilt en dus is onze mening dat een rasafhankelijke voeding voor honden overbodig is.

Prijs
Bij diervoedingen is het meestal zo dat de prijs van de voeding een goede indicatie van de kwaliteit geeft. Bij duurdere producten zijn meestal kwalitatief betere grondstoffen met een hogere verteerbaarheid gebruikt en is er meer aandacht aan een goede balans in voedingsstoffen besteed waardoor de kans kleiner is dat er overmatig veel zout is toegevoegd. Doordat duurdere voedingen doorgaans beter verteerbaar zijn betekent dit dat er dagelijks minder van gegeven hoeft te worden dan van een goedkoper minder verteerbaar product. Dit heft het prijsverschil dus al aardig op.

Hoeveel voeding moet ik mijn hond geven?
Op verpakkingen worden vaak richtlijnen vermeld over de hoeveelheid dagelijkse voeding. Sommige honden hebben echter een actievere levensstijl of snellere stofwisseling dan andere honden, waardoor de voedingsbehoeften tussen honden sterk kunnen verschillen. Het opvolgen van richtlijnen kan bij inactieve honden of honden met een tragere stofwisseling zodoende na verloop van tijd tot overgewicht leiden. Het is over het algemeen daarom beter om zelf het gewicht van de hond in het oog te houden en aan de hand daarvan meer of minder voeding te geven. Zolang het lichaamsgewicht van uw hond in orde blijft is het dus helemaal niet erg dat de hond minder eet dan dat op verpakkingen geadviseerd wordt.

Maaltijden
Voeding kan beter niet onbeperkt beschikbaar worden gesteld, maar bestaan uit een gepaste hoeveelheid per dag verdeeld over 2 maaltijden per dag. Door maaltijden te geven is het ontstaan van overgewicht namelijk goed te voorkomen. Uit een interessant onderzoek van Kealy uit 1997 is verder uit opvolging van 48 Labrador retrievers gebleken dat honden die dagelijks beperkt worden in de voeding die ze eten ten opzichte van honden die onbeperkt (ad libitum) worden gevoerd minder arthrose ontwikkelen en bovendien ouder worden.

Site door: Marco Bax