Vaccinatieschema

Vaccinatie op 6, 9 en 12 weken.

De meeste pups krijgen hun eerste vaccinatie wanneer ze 6 weken oud zijn. Deze vaccinatie beschermt tegen ziekte die door het parvo- en hondenziektevirus wordt veroorzaakt. Jonge pups zijn namelijk heel gevoelig voor deze virussen en infectie verloopt op deze leeftijd in veel gevallen fataal. Na deze eerste prik worden pups nog twee maal ingeënt, namelijk op de leeftijd van 9 en 12 weken.

Na de laatste vaccinatie is de pup volledig en langdurig tegen alle virale ziektes beschermd, wat uiteraard prettig is aangezien de pup met andere honden moet leren omgaan en de omgeving ontdekt.
Waarom drie entingen?
Het herhalen van de vaccinatie heeft een aantal redenen. Ten eerste is het immuunsysteem op jonge leeftijd nog niet volledig ontwikkeld, kan de bescherming die de pups via de melk van hun moeder gekregen hebben de vaccinatie hinderen en geven sommige vaccins na een enkele vaccinatie onvoldoende immuniteit. De eerste vaccinaties zorgen dus wel voor bescherming, maar geven nog geen volledige of langdurige immuniteit.

De basisenting voor pups is uiteindelijk afgerond wanneer de vaccinatie op 12 maanden leeftijd is gegeven. Vanaf die leeftijd wordt er alternerend gevaccineerd met kleine en grote cocktails volgens het schema voor volwassen honden.

Vaccinatieschema pup Australische Terriër

 

Vaccinatie tegen kennelhoest: injectie of neusdruppel?

De kennelhoestvaccinatie wordt bij een laag risico op infectie opgenomen in de cocktailprik. Bij pups waarvan een verhoogd risico op kennelhoest sprake is wordt met een neusdruppelvaccin tegen kennelhoest gevaccineerd. Deze inenting tegen kennelhoest bevat, in tegenstelling tot de injectievorm, naast parainfluenza ook bordetella en wekt naast een goede algemene immuniteit tevens een goede plaatselijke immuniteit in de neusslijmvliezen op: de intrede poort van kennelhoest verwekkers. Zo worden verschillende kennelhoest verwekkers dankzij een neusdruppel vaccinatie direct bij de intrede poort tegengehouden. In tegenstelling met de injectievorm hoeft bij de neus druppelvorm de vaccinatie tegen kennelhoest bij de basisvaccinatie niet na drie weken herhaald te worden. Pups die met een neusdruppel tegen kennelhoest zijn gevaccineerd krijgen op de leeftijd van 12 weken dus een iets kleinere cocktail.

Wanneer is er van een verhoogd risico sprake?

Dat is wanneer de pup veel in contact met andere honden komt, bijvoorbeeld doordat er meerdere honden in huis zijn, de pup tijdens het uitlaten ook met andere honden in contact komt of op puppycursus zit.

Vaccinatie tegen hondsdolheid.

Deze vaccinatie is verplicht wanneer u met uw hond naar het buitenland gaat. Voor de meeste landen geldt dat de vaccinatie minimaal 21 dagen voor vertrek toegediend dient te zijn. De vaccinatie kan ook voor de leeftijd van 12 weken toegediend worden, maar in dat geval dient de vaccinatie na drie weken herhaald te worden. Na de leeftijd van 12 weken bestaat de basisvaccinatie slechts uit één prik. Afhankelijk van het land van bestemming kunnen ook nog aanvullende regels van toepassing zijn.


Vaccinatieschema van de volwassen hond.

De herhalingsvaccinaties.

De herhalingsvaccinatie vindt jaarlijks plaats omdat de huidige vaccins tegen kennelhoest en weil niet langer dan 12 maanden bescherming bieden. Tegen de overige virussen wordt gezien dat de antistoffen langer aanwezig blijven, wel tot 3 jaar lang. Dit is dan ook de reden waarom honden één keer in de drie jaar een grote cocktail (alle virussen) en twee keer in de drie jaar een kleine cocktail (kennelhoest en weil) krijgen.

Vaccinatie tegen kennelhoest.

Belangrijk om te weten is dat vaccinatie met het neusdruppelvaccin verplicht kan worden gesteld bij bezoek aan hondenscholen, kennels, pensions en shows. In dat geval dient de neusdruppel vaccinatie minimaal één week voor de risicoperiode (pension, show, etc.) toegediend te zijn.

Vaccinatie tegen hondsdolheid.

Deze vaccinatie is verplicht wanneer u met uw hond naar het buitenland gaat. Voor de meeste landen geldt dat de vaccinatie minimaal 21 dagen voor vertrek toegediend hoort te zijn. Afhankelijk van het land van bestemming kunnen ook nog aanvullende regels van toepassing te zijn.

Ontwormen vóór de vaccinatie.

Naast het feit dat een goede ontworming sowieso wordt aanbevolen is het ook goed om te weten dat ontworming twee weken voor de vaccinatie een betere immuniteitsopbouw na vaccinatie geeft. Gebleken is namelijk dat worminfecties een remmende invloed op het immuunstelsel hebben, waardoor de immuniteitsopbouw na vaccinatie dus wat wordt geremd. Om de maximale immuniteitsopbouw na vaccinatie te kunnen krijgen wordt dus aanbevolen om twee weken voor de vaccinatie de hond te ontwormen.

Vaccinatieschema volwassen Australische Terriërr

 

Een andere optie die men kan toepassen na het geven van de basisenting is titeren.

Wat is titeren bij hond?

Titeren bij honden betekent vaccineren op maat. Met een bloedonderzoek kijkt de dierenarts of uw huisdier nog voldoende beschermd is tegen bepaalde ziektes.

De hoeveelheid antistoffen in het bloed (de titer) is een maat voor de afweer van uw huisdier. Als de titer voldoende hoog is, is vaccinatie tegen die ziektes dat jaar niet nodig.
Is het aantal antilichamen in het bloed laag, dan krijgt uw dier de vaccinatie.

 

Voor welke dieren?

Titeren is aan te raden bij honden met:

  • overgevoeligheid op vaccinaties
  • een hoge leeftijd
  • huid- en vachtproblemen
  • bepaalde allergiëen
  • auto-immuunziekte
  • epilepsie

NTU National Terrier Show 03-08-2024

de Utrecht-Outdoor 30-06-’24

World Dogshow Zagreb ´24